productiviteit op de werkvloer

Zo creëer je de perfecte werkplek voor jezelf

gedeelde-werkplek

Het belang van een fijne werkplek

Een werkplek en -omgeving die goed bij jou en je behoeftes past heeft enorm veel voordelen. Zo geef je je concentratie en productiviteit een boost en verhoog je je algemene gezondheid, wat leidt tot minder ziekteverzuim. Ook ontspanning en plezier kunnen verhoogd worden door een aangename werkplek waarin je de vrijheid hebt om dingen te doen zoals jij wilt. Dit wederom verhoogt creativiteit en vermindert stress. Voor werkgevers betekent dit ook dat hun personeel verhoogd initiatief en moreel toont ten opzichte van het bedrijf. Tenslotte stijgt de kennis en het bewustzijn over gezondheid, wat ook elke werknemer individueel ten goede komt.

Je bereikt dus een duidelijke win-win situatie. Zowel jij als werknemer als ook het bedrijf kan profiteren van een gezonde werkplek! Tijd dus om uit te zoeken hoe je dat doet.

Klachten voortkomend uit een ongezonde werkplek

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die in 2010 grootschalig onderzoek heeft gedaan naar gezonde werkplekken, kan een slecht geregelde of ongezonde werkplek enorme consequenties voor werknemers en hun bedrijf hebben. De belangrijkste punten uit het onderzoek hebben we hier kort voor je samengevat.

Het sneeuwbaleffect van werkgerelateerde stress

Zo zorgt een werkplek waar mensen zich niet op hun gemak voelen in eerste instantie voor werkgerelateerde stress. Deze stress kan leiden tot een aantal serieuze klachten zoals ongelukken op de werkvloer en letsels. Bovendien kunnen werkgerelateerde ziektes toenemen en ook burnout en depressie liggen op de loer. Hiernaast kunnen mensen ontevreden worden over hun baan en minder hun best gaan doen. In het uiterste geval kan een stressvolle werkomgeving ook leiden tot geweld op de werkvloer. Stress op de werkvloer kan ook persoonlijke ongezonde gewoontes aanwakkeren die weer kunnen leiden tot chronische ziektes.

Deze verzameling van klachten kan uiteindelijk ertoe leiden dat mensen vaker en voor langere tijd werk verzuimen, het bedrijf daardoor meer en meer geld kwijt is en de algemene productiviteit en kwaliteit van werk fors omlaag gaat.

Genoeg redenen dus om een gezonde werkplek te creëren voor jouw en je collega’s!

Een gezonde werkruimte:
De checklist

Binnenklimaat

Temperatuur het liefst onder de 25 graden, 30 tot 70% luchtvochtigheid. Voldoende ventilatie.

Uitzicht op groen

Planten zijn niet alleen mooi en rustgevend, ze voorzien je ruimte ook nog eens met een extra scheutje zuurstof.

Gezond eten

Als je als werknemer gestimuleerd word om gezond te eten doe je dat meestal ook. Genoeg reden dus om even wat fruit voor het team te halen!

Daglicht en natuurlijk licht

Natuurlijk licht en daglicht stimuleren het menselijke bioritme en zorgen voor betere slaap, gaan vermoeidheid tegen en bevorderen concentratie.

Rust

Rust op de werkvloer kan een wonderzaam effect hebben op je productiviteit: het hoeft niet de hele dag, maar als je even de mogelijkheid hebt om op te ademen leidt dat al tot verhoogde productiviteit en minder stress.

Stimulerend, activerend & comfortabel ontwerp

Ook met meubilair en inrichting kun je veel terrein winnen. Lees hier over onze tips hoe je een gezonde werkplek inricht.

Onze partners

Blijf op de hoogte van de nieuwste werkplekken en kantoorruimtes via onze nieuwsbrief!