Gezond en productief werken

Zo kun je optimaal je werkplek inrichten

Gezonde werkplek

Een gezonde werkplek inrichten waarin je je op je gemak voelt heeft enorme voordelen en kan veel problemen voorkomen die we al eerder benoemd hebben.
Lees hier waarom het hebben van een gezonde en fijne werkplek iets is wat elke werknemer en organisatie zou moeten nastreven. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe je zo’n gezonde werksfeer creëert door middel van de juiste inrichting.

Ideaal bezien weet je al precies welke omstandigheden jouw dagelijks enorm productief maken, en welke factoren van je werkruimte slechte gewoontes in je naar boven halen. 

Mocht je hier nog niet achter gekomen zijn is het verstandig om voor een week of twee elke werkdag in een soort logboek vast te leggen en daarbij te letten op omgevingsfactoren: Was je bureau opgeruimd? Hoeveel contact had je met collega’s? Op welke tijdstippen voelde je je iets minder gemotiveerd? Dit zijn allemaal vragen die je dichter bij een aangename werkplek kunnen brengen.

Een stimulerende werkplek inrichten

Over het algemeen zijn er wel een aantal factoren waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze productiviteit, rust, concentratie en creativiteit verhogen, waaronder een visueel stimulerende, activerende en comfortabele inrichting.

Je werkplek inrichten met behulp van deze informatie is helemaal niet zo duur of moeilijk. Wij hebben drie speerpunten voor je klaarstaan.

1.
Visuele stimulatie

Een fijne werkplek inrichten begint met het uitzoeken van de juiste visuele prikkels voor je brein. Misschien is het je weleens opgevallen dat de kleur van de muren in een kamer of gebouw een bepaalde sfeer uitstralen die ook iets met je gemoedstoestand doet. In een restaurant kun je dit bijvoorbeeld heel goed ervaren. Vaak wordt er door middel van een combinatie van licht, kleur en textuur een sfeer gecreëerd die bij de zaak past. In restaurants worden vaak donkere kleuren en veel warm licht gebruikt om een gezellige, intieme ambiance te scheppen.

Wanddecoratie
Echter is intimiteit en gezelligheid voor een werkplek of kantoorruimte misschien niet de perfecte sfeer om productiviteit aan te wakkeren. Bepaalde kleuren roepen bepaalde emoties op. Denk er dus van tevoren over na welk gevoel je wilt versterken. Wil je je concentreren of juist creatief en out of the box kunnen denken? Over het algemeen geldt: je kunt je muren beter in lichte maar vrolijke kleuren (geel, groen, pastel kleuren) schilderen, met hier en daar een oppervlakte die prikkelende kleuren (zoals rood) bevat. Let er wel op dat je kamer niet te druk wordt door te veel kleurcombinaties. De balans is belangrijk!

Meubilair
Ook meubels kunnen een bepaald effect op je werkzaamheden hebben. Wist je bijvoorbeeld dat hout een gevoel van warmte en veiligheid geeft? Natuurlijk gelden hier ook weer de regels van kleurgebruik. Echter heb je met meubilair nog beter de kans om prikkelende accenten te zetten in je omgeving. Ook is het een goed idee om kleine meubels of accessoires af te stemmen op de wandkleur, wat voor een afgemaakt en rustgevend gevoel zorgt.

Licht
Gebruik ook zo veel mogelijk daglicht en natuurlijke verlichting. Industriële neonlampen zijn geen goed idee aangezien ze je uitputten en je bioritme verstoren. Het beste kun je zorgen voor een lichte, niet te warme LED lamp die lijkt op daglicht.

Met deze tips wordt ook de kleinste kamer visueel omgetoverd tot een fijn ingerichte werkplek. Voor meer tips om esthetische en aangename werkruimtes in te richten lees hier een uitgebreid artikel op onze blog.

We hebben hieronder een galerij voor je samengesteld met wat voorbeelden van kleurcombinaties in kantoorruimtes ter inspiratie.

vrouw-staand-aan-werkplek

2.
Activerende werkomgeving

Verder is het ook van belang dat de ingerichte werkplek je aanzet tot beweging. 

In 2017 zaten Nederlanders gemiddeld 9 uur per dag. Dit is veel te veel, en kan worden verminderd door bijvoorbeeld staand te werken of vaker van werkplek te verplaatsen. 

Geschikt meubilair wat aangepast kan worden maakt hierbij een enorm verschil. Denk bijvoorbeeld aan een bureau wat op verschillende hoogtes ingesteld kan worden zodat je er aan kan staan of zitten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in je lunchpauze een stukje te gaan lopen. Wat het belangrijkste is: je werkomgeving moet je ertoe uitnodigen. 

Een opgeruimde omgeving nodigt ook uit tot beweging omdat het je een minder beklemmend gevoel geeft. Zorg dus voor voldoende opbergruimte zodat je werkplek er altijd netjes uitziet, ook al ben je een chaotische werker.

3.
Ergonomisch meubilair

Tenslotte is het allerbelangrijkste aan de inrichting van een werkplek dat hij ook op lange termijn comfortabel is en een gezonde houding bevordert. Hoe visueel aantrekkelijk en opgeruimd je werkplek ook is, als je niet comfortabel zit, staat of ligt ga je niet productief kunnen werken. Een slechte houding kan er ook op lange termijn voor zorgen dat je vervelende klachten krijgt die je in je dagelijkse leven kunnen belemmeren.

Het is dus een goed idee om iets meer geld te investeren in een ergonomische (lees: mens- en werkvriendelijke) bureaustoel, tafel en andere lig- en zitmogelijkheden wanneer je je werkplek wilt inrichten.

vrouw-ontspant-aan-haar-werkplek
ontspannen-werkende-vrouw-in-rustgevend-ingerichte-werkplek

Onze partners

Blijf op de hoogte van de nieuwste werkplekken en kantoorruimtes via onze nieuwsbrief!